Home > Info Usana > Kenali Pengasas USANA

Kenali Pengasas USANA

USANA diasaskan oleh Dr. Myron Wentz yang berasal dari U.S.A. Pernah menubuhkan syarikat Gull Laboratories DrMyronWentzdalam usaha membiakkan berbilion sel-sel bagi tujuan mendiagnosis penyakit jangkitan virus. Anda mungkin mengenali syarikat ini. Di Gull beliau memajukan kit ujian yang pertama yang boleh didapati secara komersial untuk mendiagnosis virus jangkitan Epstein-Barr.

Sekalipun berjaya dalam membiakkan sel-sel yang sihat untuk mengesan penyakit, namun begitu masih tidak dapat membantu orang ramai dalam menjaga kesihatan. Menyedari pemakanan memainkan peranan yang penting bagi kesihatan sel-sel manusia beliau beralih kepada kajian tentang pemakanan manusia. Beliau menubuhkan USANA Health Sciences memandangkan keperluan-keperluan pemakanan bagi tubuh manusia belum lagi dapat dipenuhi dalam dunia hari ini.

Antara matlamat utama beliau menubuhkan USANA adalah untuk menghasilkan penoko zat yang bermutu tinggi dan dibuktikan secara saintifik untuk kesihatan optimum. Beliau mengaplikasikan kepakaran beliau dalam bidang mikrobiologi, imunologi, dan pembiakan sel, juga kajian klinikal terkini dalam pemakanan manusia untuk mencipta satu sistem pemakanan yang termaju bagi membantu mengekalkan kesihatan manusia yang diberi nama USANA.

Apa yang lebih membanggakan beliau telah menerima Anugerah Albert Einstein di atas usahanya ini.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: